KAČIĆEVA HOUSING | Zagreb. Croatia 2018 | competition entry
authors: AKVS with Milan Ostojić & Ana Petrović | licenced architect: Ljiljana Đorđević

KONCEPT | Projekat stambeno poslovne zgrade u Kačićevoj ulici ima za cilj da ponudi novi kvalitet adaptibilnog stanovanja visokog standarda u gusto izgrađenoj centralnoj zoni Zagreba. Objekat je projektovan tako da omogući širok spektar različitih stambenih prostora, kao i laku prilagodljivost svakog stana sezonskim promenama (leto/zima), i varijacijama u potrebama stanara tokom vremena. Svaki stan ima zastakljenu lođu dimenzija jedne sobe, pozicioniranu u centralnoj zoni uz fasadu, koja uvodi prirodnu svetlost i svež vazduh duboko u stan, i može po potrebi služiti kao ekstenzija postojećih soba, kao terasa ili zimska bašta, ili kao dodatna samostalna soba - za rad, goste, decu itd. Otvaranjem lođe ka fasadi i ka unutrašnjosti stana, ceo stan ima mogućnost da po se potrebi transformiše u veliki otvoreni prostor za veća okupljanja. Osnovni volumen objekta podeljen je na tri celine - blokove A, B i C. Celina A sadrži stanove orijentisane ka Kačićevoj ulici na istoku, celinu B čine stanovi orijentisani ka dvorištu Akademije likovnih umetnosti na zapadu, dok su u celini C dvostrano orijentisani stanovi. Razmicanjem blokova A,B i C dobijen je minimalni prostor za komunikaciju u središtu zgrade - prirodno osvetljen i ventilisan, dok je odizanjem dvostrano orijentisanog bloka od tla u nivou prizemlja dobijen kolski prolaz ka unutrašnjosti parcele, i odatle ka platformi koja vodi u podzemnu garažu.





Objekat ima ukupno 16 stanova (9 različitih tipova), u rasponu kvadratura od 50m2 za stanove u prizemlju, do 180m2 za duplekse na krovu. Svaki stan uz standardne prostorije za dnevni i noćni boravak, ima i centralno pozicioniranu zastakljenu lođu dimenzija jedne sobe. Lođa unosi varijabilnost u svakodnevno korišćenje stana. Služi kao akustička i klimatska bafer zona u odnosu na okruženje, uvodeći dnevnu svetlost i svež vazduh duboko u stan. Otvaranjem ka fasadi, lođa leti postaje terasa, a otvaranjem ka unutrasnjim prostorijama, ceo stan dobija kvalitet boravka na svežem vazduhu. Zimi je lođa zastakljena, i moze služiti kao toplotna zaštita stana u odnosu na okruženje, akumulirajući dnevnu svetlost i toplotu od sunca i sprovodeći je duboko u stan. Takođe, kako je u njoj za par stepeni niža temperatura od ostatka grejanog prostora stana, može služiti kao zimska staklena bašta, prostor za rekreaciju, kućna teretana, ili deo za odlaganje stvari na hladnom. Kako je lođa pozicionirana uz fasadu u centralnoj zoni stambene jedinice, ona čini samo srce stana - prostor okupljanja cele porodice. Može funkcionisati kao produžetak dnevne zone, spavaće sobe, ili kao posebna prostorija po potrebi - radna soba, soba za goste, staklena bašta, soba za decu ili stare itd. U odnosu na trenutne potrebe stanara, lođa se transformiše, i prilagođava dnevnim, sezonskim i porodčnim promenama u svakodnevnom životu. Na taj način, umesto fiksiranja pojedinačnih funkcija u svakoj prostoriji stana, što zauvek nameće jedan način stanovanja, stanovi postaju fleksibilni i sama zgrada ima mogućnost da se transformiše zajedno sa transformacijama svojih korisnika. Ono sto su lođe u stanovima na nižim etažama, u dupleksima na 4. i 5. etaži postaju krovne bašte sa otvorenim nebom, koje uvode zenitalno dnevno svetlo i svež vazduh u samo srce stana. Kako je lođa sa svih strana oivičena otvarajućim staklenim panelima, u trenutku kada se svaka strana ka stanu otvori, ceo stan postaje jedan prostor, dok otvaranjem i strane ka fasadi po lepom vremenu, ceo stan odiše svežim vazduhom i postaje deo gradske atmosfere u centralnoj zoni Zagreba.