PALIĆ THERMAE | Palic. Serbia 2013 | competition entry | team: Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum

CONCEPT | This project aims to preserve the natural horizontality of the surrounding landscape by lowering the thermal baths into the ground, and elevating the hotel accommodation above the terrain level. The red roof of the baths evokes the color of earth, emitting the feeling of warmth and acting as an artificial beach at the lake. The aim of the project is to contrast the mysterious underground thermal atmospheres of the obscure bathing chambers, devoted to intimate moments, with the open roof and beach overviewing the horizon and the infinity of the lake, sky and the landscape.

KONCEPT | Osnovni cilj ovog projekta je da izgrađenu strukturu termi i hotela uklopi u prirodni ambijent između dve vodene površine - Palićkog i Krvavog jezera, uz minimalna ometanja postojećeg mira i ravnoteže. Projektantsko rešenje teži da očuva vezu između dva jezera kao i ambijent ravničarskog pejzaža Palića kroz dva poteza - ukopavanjem termi u teren, i odizanjem hotela od nivoa tla. Krov termi predstavlja novu veštački formiranu plažu na jezeru koja svojim specifičnim oblikovanjem i karakterističnom materijalizacijom - jarko crvena boja zemlje i toplote, doprinosi nadogradnji postojećeg identiteta Palića. Nepreglednom nebu, jezerskom ogledalu i zelenom ravničarskom pejzažu, dodat je četvrti objedinjujući element - nepregledne crvene terme. One su postavljene tako da obezbede veliku površinu sa pogledom na jezero, koja će istovremeno biti uklopljena u prirodni ambijent i nenametljiva, ali i toliko jaka da bilo kakva okolna izgradnja neće remetiti identitet koji ona uspostavlja. Cilj je bio postići kontrast između misterioznih podzemnih prostorija različitih temperatura, osvetljenja i vlažnosti vazduha, posvećenih intimi čoveka i potpunom povlačenju u sebe, nasuprot krovu i plaži sa pogledom na jezersku površinu i daleki horizont, gde je sve otvoreno i javno. Ispod plaže dostupne svima, koja služi kao magnet u okolnom pejzažu svojom materijalizacijom i posebnim karakterom krije se čitav jedan termalni pejzaž, namenjen potpunom odmoru i miru.

OPIS PROJEKTA | Prostor termi organizovan je pretežno po principu turskih i rimskih kupatila koja su karakteristična za naše predele još od vladavine Rimljana i Turaka. Komore različitih temperatura, osvetljenja i vlažnosti vazduha raspoređene su u objektu tako da formiraju put postepenog prilagođavanja različitim atmosferama. Istovremeno, one su ograđene debelim zidovima koji akumuliraju toplotu i postepeno je odaju. Prostorije su povezane tako da je omogućeno više različitih putanja kroz objekat, gde svaka putanja predstavlja novo otkriće za korisnika. Predviđen je jedan veliki bazen za plivanje temperature 28˚C, i više manjih termalnih bazena različitih temperatura od 30 do 40˚C. Takođe, postoji hladan bazen sa vodom od 17˚C u koji gosti mogu da skoče kako bi se rashladili nakon izlaganja visokim temperaturama. Jedini izvor svetlosti prostorija pod zemljom je odozgo, pa su pojedine sobe osvetljenje šupljinama u krovu. One doprinose i posebnom ambijentu gornje površine, gde korisnici mogu ležati i sunčati se na njima ili čak proviriti u misteriozne podzemne prostore termi. Topla veza sa hotelom ostvarena je jednim elementom u prostoru - crvenim zidom koji se nalazi na mestu spoja ova dva objekta. Smeštajne jedinice hotela su odignute od tla, i postavljene u dva trakta koji prate linije dve obale. Prekidima i pauzama kroz ceo objekat postignut je efekat više manjih kuća u nizu, a ne jednog dominantnog i nametljivog elementa.

Terme su deo terena, krov termi je i hol hotela, odignuti hotel je deo šume i zelenog pejzaža. Cilj je mestu kao što je Palić, sa dugom tradicijom i jakim lokalnim identitetom, ponuditi objekat koji ovaj identitet neće remetiti niti poništiti svojom veličinom ili ustaljenim hotelskim, danas uglavnom komercijalizovanim, karakterom. Neophodno je dodati novu savremenu notu postojećem identitetu, ambijent kakav će svaki turista lako zapamtiti i još lakše mu se vraćati. Crvena boja koja preovladava u kombinaciji sa zelenilom i plavetnilom pejzaža, specifična tekstura velike veštačke plaže, toplota termi aktiviranjem svih čovekovih čula intenzivira doživljaj prostora.